Opgelet, dit is de website van de editie van vorig jaar. De website van dit jaar vind je op www.holebifilmfestival.be.

Pers

18e editie Holebifilmfestival

Algemene informatie

Het Holebifilmfestival is aan zijn 18e editie toe en loopt van 6 november tot en met 30 november 2018 in 22 steden en gemeenten in Vlaanderen, met Leuven als ankerpunt. De andere locaties zijn: Bornem, Borgerhout, Diest, Dilbeek, Geel, Halle, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Kapellen, Koersel, Kortenberg, Lier, Londerzeel, Mechelen, Roeselare, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Truiden, Tienen, Vilvoorde, Wetteren en Wezembeek-Oppem.

Met de vertoning van films, documentaires en theater met een holebi- en transgenderthema wil het Holebifilmfestival bovenal een ontmoetingsplaats zijn voor holebi's en transgenders. Tegelijk wil het de genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen in diverse steden en gemeenten. Daardoor krijgt de holebigemeenschap ook hier een gezicht, wat mensen uit de kast helpt en de aanvaarding en integratie van holebi's en transgenders bevordert.

Editie 2018

Meer informatie over de editie van 2018:

Links naar grafisch materiaal, zoals het logo en onze key visual en het drukwerk vind je .

Persvragen?

Contacteer ons via email.

Bram

Geschiedenis

In 2001 organiseerden een handvol enthousiaste filmliefhebbers van de vereniging Driekant een eerste filmfestival in de kleinste bioscoopzaal van Leuven, het Studioke. Die eerste editie met een tiental films had meteen succes. Met de jaren werd de aanpak professioneler. In 2002 verhuisde het festival naar een grotere zaal. Vanaf dan deed Cinema ZED mee en later ook Kinepolis.

De stad Leuven steunt het festival al vele jaren. Met het ontstaan van de Holebikoepel Vlaams-Brabant in 2008 en de blijvende steun van de provincie zwermde het festival uit over heel Vlaams-Brabant.

In het jubileumjaar 2010 werd er gestart met 'Holebikort', een wedstrijd voor kortfilms met een holebithema. Uit inzendingen van binnen- en buitenland kiest een professionele jury samen met het publiek de winnende kortfilms. Zo willen de organisatoren het maken van films met een holebithema internationaal promoten.

Op die manier groeide het festival uit tot een van de grootste holebifilmfestivals van ons land. De kleine festivalploeg van weleer werd intussen een volwaardige vereniging binnen De Roze Drempel vzw die actief is binnen Het Holebihuis.

Maar geen festival zonder sterk programma. Naast populaire en alternatieve films, zijn er ook documentaires, Belgische en internationale premières en avant-premières, allemaal met een holebi- of transgenderthema. Er is ook ruimte voor toneel en dans. Er zijn zelfs voorstellingen in scholen, voor cursisten Maatschappelijke Oriëntatie en in de gevangenissen van Leuven.

Het Holebifilmfestival is gegroeid, maar net als in de beginjaren wil het Holebifilmfestival eerst en vooral een ontmoetingsplaats blijven voor holebi's, transgenders en het ruimere publiek in Vlaams-Brabant en daarbuiten. Hopelijk is het festival een extra stap naar een volwaardige integratie en (zelf)aanvaarding van holebi's en transgenders in onze samenleving.

© 2024 – Holebifilmfestival – info@holebifilmfestival.beprivacy verklaring

Ontworpen door Ivan Daes